Onze lessen - Sport Balans Culemborg

Ga naar de inhoud

Onze lessen

Lesaanbod
Turnen Dames
 
De selectieturnsters bij Sport Balans trainen tussen de 4 en 11 uur per week in de turnhal in Culemborg. Het turnen wordt op allerlei verschillende niveaus (divisie 1 t/m 6) aangeboden. Net als bij alles sporten binnen de vereniging staat plezier tijdens de lessen voorop! Verder vinden we het bij alle selectiegroepen belangrijk dat de turnsters het maximale uit zichzelf naar boven halen. Onder leiding van de gecertificeerde trainsters leren de meiden hun grenzen te verleggen en zichzelf steeds te verbeteren in het turnen. Naast de rayon- en regiovoorwedstrijden,  is het ook elk jaar weer mogelijk om door te stromen naar de  Regiofinales, Districtfinales en landelijke wedstrijden die uiteindelijk  leiden naar het Nederlands Kampioenschap!


Turnen heren

De selectie heren is bedoeld voor jongens die kunnen laten zien dat zij beschikken over een goede basis, voldoende kracht, lenigheid, motivatie en discipline.
Tijdens de lessen/trainingen staat plezier centraal. Naast dat je bezig bent om nieuwe onderdelen te leren en je oefeningen zo netjes mogelijk uit te voeren, straalt de groep plezier uit. Iedere turner turnt op zijn eigen niveau en wordt op daarop benaderd.
Wanneer je bij de heren selectie van Sport Balans turnt, doe je ook mee met wedstrijden.
Tijdens een wedstrijd turn je op de volgende toestellen: vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rek.Recreatiegymnastiek

Recreatiegymnastiek is er bij Sport Balans voor jongens en voor meisjes. Het is de ideale sport om te ontdekken wat je eigenlijk allemaal kunt en wat je nog kunt leren. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek van kinderen en bovenal is het gewoon ontzettend leuk! We leren in onze lessen de basis van het turnen aan op een speelse manier. De jongens en meiden in onze groepen zijn hartstikke gemotiveerd om nieuwe onderdelen te leren en er wordt hard getraind. Toch is er ook bijna altijd de ruimte om de les af te sluiten met een spel. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, want met maar liefst 15 recreatiegroepen is er voor ieder wat wils! Er is een peutergroep voor de leeftijd vanaf 2 jaar en er is zelfs een 18+ groep.


Ouder-kind gym


Samen leren en plezier maken tijdens ouder- & kindgym.
                                
Een  aanbod van de Sport Balans Culemborg dat speciaal is bedoeld voor de peuter van 1½ tot  4 jaar, die samen met papa en mama of opa en oma, lekker wil gymmen in  een 'echte' gymzaal. "Mijn kind loopt op deze leeftijd nog maar net",  zul je zeggen. Dat is waar. Maar juist het opdoen van veel  bewegingservaring is op deze leeftijd ontzettend belangrijk.

Leren van elkaar
Voor ouders is de gymzaal een ideale plek om andere opvoeders met hun  kinderen te ontmoeten. Er worden contacten gelegd en opvoedingstips  uitgewisseld. De kinderen krijgen spelenderwijs wisselende  bewegingssituaties aangeboden, waardoor ze geprikkeld worden om te  bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen.

Gymles en opvoeding
De gymles kan worden gezien als een schakel in de opvoeding die niet mag  ontbreken. Je kind leert tijdens de les onder meer hoe kleine  opdrachten uitgevoerd moeten worden. Daarnaast komen het inschatten van  afstand, diepte, hoogte en verte aan de orde. In de ontmoeting met  andere kinderen, leert de peuter hoe rekening met elkaar moet worden  gehouden en dat je op je beurt moet wachten. Daar komen dan ook nog  andere dingen bij, zoals het zingen in een kring. Samen bewegen zal het  contact tussen jou en je (klein)kind alleen maar verstevigen en het kind  meer zelfvertrouwen geven                       
.
                                                                                                     
                              
                                                                                           
                           
Freerunning

Freerunning is de expressie van je gevoelens door je vrij en soepel te bewegen. Freedom of movement wordt vaak gezegd. Het is een sport die steeds populairder wordt. Je ziet (vooral in grote steden) steeds vaker mensen over allerlei obstakels rennen en springen. Er wordt dan gebruik gemaakt van allerlei acrobatische technieken. Sinds een aantal jaar wordt freerunning ook bij Sport Balans aangeboden. De lessen worden gegeven in de turnhal waar we beschikken over veel materiaal om obstakels mee te bouwen. Omdat freerunning een lastige sport is met een groot risico op blessures, vinden we het belangrijk dat de basics er goed in zitten voordat we verder gaan. We proberen de sport op ieders niveau aan te bieden.


Jazzdans

Jazzdans 4 t/m 6 jaar
Deze gezellige groep meisjes danst elke zaterdagochtend van 10:00 tot 11:00 samen in de Havendijk. Ze komen elke week huppelend binnen en het uur vliegt altijd voorbij. We beginnen met een warming-up op muziek. Ook oefenen we met huppelen, springen en draaien door de zaal. We hebben al veel dansen geleerd, van Kinderen voor Kinderen tot K3, alles komt voorbij. De stopdans is een van de favorieten. Natuurlijk leren de meisjes ook een echte dans, waar elke week een stukje bij komt. Wie weet laten ze het binnenkort zien bij een echt optreden!

Jazzdans 7 t/m 9 jaar
Deze groep meiden danst al een tijdje samen en dat vinden ze ontzettend gezellig. Plezier in het dansen is het belangrijkst en dat laat deze groep heel goed zien. Tijdens de les op zaterdagochtend van 11:00 tot 12:00 oefenen ze op verschillende jazzdanstechnieken, sprongen en pirouettes. Soms mogen ze zelf de muziek kiezen en een stukje dans maken en we doen regelmatig een dansspel. Ook deze groep werkt aan een eigen dans, die ze elk jaar op de Dance2Demo mogen laten zien!
Ouderengymnastiek

Dit is een groepsles waarbij oefeningen centraal staan. Dit zijn zowel kracht- als mobiliteit oefeningen, met of zonder attributen. (bal, hoepel, gewichtje, stok, touwtje enz. enz.) Na de warming-up, rondjes lopen met tussendoor verschillende oefeningen o.a. armen draaien, knie heffen, grond aantikken, op de tenen en hakken lopen, gaan we in een kring grondoefeningen doen. Daarna sluiten we af met cool down oefeningen. Als er nog tijd is kan er ook nog een rustig balspel gedaan worden.
55+ gym vitaal is ook een groepsles, vergelijkbaar met de “gewone” 55+ gym, alleen zijn de oefeningen zwaarder, of zijn er meer herhalingen van de oefeningen. De warming-up van deze les is op muziek.

Fitness

Fitness wordt bij Sport Balans aangeboden voor alle leeftijden vanaf 16 jaar. Er zijn "fitness volwassenen" groepen en ook "fitness 55+". Na de warming-up, aerobic blokje, low impact, gaat iedereen individueel naar de fitnesstoestellen. Dit zijn verschillende kracht- en cardio toestellen. Daarna weer gezamenlijke buikspieroefeningen en een cool-down, die uit rek en strek oefeningen bestaat.

Sport en spel
 
Dit is een zeer gevarieerde les. Het spel kan van alles zijn: slag-, voet-, hand- of volleybal, maar ook badminton, dynamic tennis of tafeltennis. Er is altijd een warming-up, met of zonder muziek. Daarna kan er een hele les spel zijn, maar ook een hele les spierversterkende oefeningen. Soms een combinatie van deze twee.

Dynamic tennis
 
Na een warming-up een kort spel, daarna een uurtje dynamic tennis.


Terug naar de inhoud